ارسال رایگان بالای 2 ميليون تومان
سایپا شاهین (با نام پروژهای اسپی۱۰۰) خودروی سواری ساخت گروه خودروسازی سایپا است. شاهین از پلتفرم مشترک با تویوتا بلتا و ولیکس سی۳۰ استفاده میکند.
در خودروی شاهین از موتور بهبودیافتهٔ M15 TC استفاده شدهاست که ساختار کلی آن مشابه موتور خودروهای تیبا، ساینا و کوییک است؛ ولی در این خودرو از توربوشارژر برای افزایش توان و گشتاور موتور بهره گرفته شدهاست. بناست که در آینده روی این خودرو موتور ME16 که نسخهٔ ایرانی موتور EC5 گروه پیاسای است، بهکار رود.
از امکانات رفاهی و آپشنهای سایپا شاهین میتوان به فرمان برقی، رینگ ۱۵ اینچ آلومینیومی، کیلس استارتر، دوربین عقب، مانیتور لمسی، سنسور دنده عقب، تهویه اتوماتیک، ورود بدون کلید PEPS، سانروف، ترمزهای ۴ چرخ دیسکی، سیستم پایش فشار باد تایر TPMS، نشانگر تعویض دنده، چراغ دیلایت و چراغ اتوماتیک و صندلی چرمی اشاره کرد.
سایپا که شاهین را با نام «رهام» در سال ۱۳۹۷ و در نمایشگاه خودروی شیراز رونمایی کرد؛ در اسفند ۱۳۹۸ نام آن را به «شاهین» تغییر داد و در ۱۸ خرداد ۱۳۹۹ پیشفروش آن را آغاز کرد. تولید انبوه شاهین در آذر ۱۳۹۹ آغاز و نهایتاً اولین سری آن در اسفند ۱۳۹۹ تحویل داده شد. با این وجود، خریداران مدلهای اولیه اذعان داشتند که خودروی آنها دارای ایرادات قابل توجهی است. سایپا بعدها مدعی افزایش کیفیت شاهین نسبت به مدلهای اولیه شد.
سایپا شاهین با دو پیشرانهٔ ام۱۵ تیسی (۱٫۵ لیتر) و امئی۱۶ (۱٫۶ لیتر) قابل سفارش است.
شاهین نخست قرار بود از موتور ۱٫۶۵ لیتری برلیانس اچ۳۳۰ استفاده کند، اما به دلیل تحریمهای ۱۳۹۷ و خروج برلیانس از ایران این موضوع منتفی شد. در پایان تصمیم گرفتهشد که از نمونهٔ تقویتشده و دارای توربوشارژر پیشرانهٔ هشت سوپاپ خودروی تیبا در این خودرو استفاده شود. موتور توربوشارژر این خودرو تقریباً ۱۱۰ اسب بخار قدرت و ۱۷۸ نیوتن متر گشتاور تولید میکند.
بهدلیل سیاستهای خارجی ایران و تحریمهای آمریکا، شرکتهای ایرانی از توربوهای ساخت چین استفاده میکنند که دوام کمتری دارند. همچنین استفاده از فناوریهای قدیمی منجر شده که راندمان این موتور، بسیار پایین باشد و نزدیک به ۵۰ اسب بخار قدرت کمتری نسبت به کمینهٔ استاندارد روز، تولید کند. توربوشارژر پیشرانهٔ سایپا شاهین، ساختهٔ کمپانی «فو یوان» چین است. این شرکت در زمینهٔ ساخت توربوشارژر با شرکتهایی چون کونتیننتال آگ، بوش، ماهله و کامینز مشارکت داشته و بهعنوان یکی از قطعهسازان دارای امتیاز فناوری سری SH توربوشارژرها شناخته میشود.
همچنین سایپا پیشرانهای با نام ME16 را طراحی کرده که اساساً برگرفته از پیشرانهٔ EC5 است. بناست که این پیشرانه در شاهین پلاس نصب شود. این موتور در شرایط مطلوب ۱۱۵ اسب بخار توان در ۵۸۰۰ دور در دقیقه و ۱۴۷ نیوتن-متر گشتاور در ۴۲۰۰ دور در دقیقه تولید میکند و همچنین از فناوری سامانه سوپاپ متغیر و استاندارد آلایندگی یورو ۵ بهره میبرد.
زیر کاپوت شاهین جوانان پیشرانهٔ N20 سایپا قرار میگیرد. این پیشرانه توسط مگاموتور تولید میشود و در واقع طراحی و توسعهٔ میتسوبیشی را در سابقهٔ خود دارد. کمپانی چینی DAE سالها این موتور را تولید کرده است و قرار است سایپا آریا هم با همین پیشرانه به تولید برسد. با این وجود، آریا در ابتدا به نمونهٔ MPI این پیشرانه مجهز میشود؛ ولی شاهین جوانان نمونهٔ GDI این پیشرانه را زیر کاپوت خود خواهد داشت.